Project Type : Residential Renovation

Location : Essendon, Melbourne

Status : Completed

The house originally suffered from poor access to light with the living areas feeling particularly cramped for our clients and their three school-aged children.

As with many contemporary homes, the kitchen is now in the heart of the family area and has become the hub where the family gathers. Light also floods into the family living spaces from all directions.

    

A simple, fuss free approach to detail and a consistent material palette throughout the ground floor have unlocked longer view-lines and a much better connection to the outdoor pool and garden.

 

Gusto (noun) To have vitality, enjoyment and enthusiasm


This rejuvenation of a Victorian-style home in Essendon required us to peel away layers of the original house so that our clients could rediscover a sense of joy and calm within. With three school-aged children and a busy work schedule, the original layout didn’t allow them to share living spaces in a way that did not feel cramped and disjointed. Adding to this was poor access to natural light and connection to the outdoors area (inspite of a  fantastic pool and mature garden area).  Our design looked at what their living patterns and routines were. We then selectively opened up the ground floor plan to light and shaped new view-lines. This draws the eye right through the home and into the garden and pool area beyond. The resulting spaces have been enthusiastically embraced by the family, with a vitality that comes from being embedded into its garden surrounds.


 

%d bloggers like this: